• https://www.avioborza.si/uploads/images/header/slide9_in.jpg
    Zadnje novice
14/03/2016

Spremenjeni pogoji uporabe Visa Waiver programa in dokumentov za potovanja v ZDA

V nadaljevanju je povzetek s strani Ministrstva za zunanje zadeve.

Od 19. februarja 2016 dalje so spremenjeni pogoji potovanja v ZDA za osebe, ki so po 1. marca 2011 potovale v Libijo, Somalijo ali Jemen. Za te osebe velja, da v ZDA ne morejo več potovati na podlagi programa Visa Waiver, pač pa morajo za vstop v ZDA pridobiti ustrezen vizum. Morebitno dvojno državljanstvo Somalije, Libije ali Jemna ni ovira za potovanje v ZDA v okviru Visa Waiver Programa. Možne izjeme predstavljajo tisti, ki so v navedenih treh državah bili kot predstavniki mednarodnih ali regionalnih organizacij, kot uradnih predstavnikov humanitarnih organizacij oziroma kot novinarji poročevalci.

Osebe, ki so po 1. marcu 2011 potovale v Irak, Iran, Sirijo ali Sudan, ali imajo poleg slovenskega tudi državljanstvo katere od teh držav, v ZDA ne morejo več potovati na podlagi programa Visa Waiver, pač pa morajo za vstop v ZDA pridobiti ustrezen vizum.  Nova ureditev VWP predvideva tudi določene izjeme od vizumske obveznosti. Iz omenjene prepovedi so izvzete osebe, ki so bile v teh štirih državah kot pripadniki oboroženih sil ali državni uslužbenci. Dodatno pa ameriške oblasti lahko izvzamejo tudi posameznike, ki so bili v te države napoteni v okviru mednarodnih organizacij, humanitarnih nevladnih organizacij, ter novinarji in poslovneži, ki so v tem času tja potovali z legitimnim namenom (pri Iranu velja taka izjema le za poslovneže, ki so tja potovali po doseženem dogovoru o jedrskem programu julija 2015).
Spremembe so se začele izvajati 21. januarja 2016, zato vsem, ki nameravajo potovati v ZDA svetujemo, da se za podrobnejše informacije pravočasno obrnejo na Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani in preverijo, ali morda potrebujejo vizum ter po potrebi zanj zaprosijo.
Posameznikom, ki so v preteklosti ESTA že pridobili in sodijo v eno od zgoraj naštetih kategorij, bodo ameriške oblasti posredovale elektronsko sporočilo o preklicu ESTA.

Ker bo po 1. aprilu letos v ZDA mogoče potovati samo z biometričnim potnim listom, vsem tistim, ki takega potnega lista še nimajo in se odpravljajo na tako pot svetujemo še, da za nov potni list pravočasno zaprosijo.

Nekaj splošnih informacij o programu ESTA:
- vlogo je potrebno izpolniti vsaj tri dni pred odhodom.
- prijava v programu ESTA velja dve leti, oziroma do izteka potnega lista.
- če imate veljaven vizum za vstop v ZDA, preveritev ESTA ni potrebna.
Zavrnitev ESTA še ne pomeni zavrnitve vstopa v ZDA. V primeru zavrnjene preveritve ESTA se obrnite se na predstavništvo ZDA, ki vam bo posredovalo nadaljnja navodila za pridobitev vizuma.

Svetujemo, da redno spremljate novosti tudi na uradni spletni strani: https://esta.cbp.dhs.gov.

Viza je potrebna za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov ter potnih listov za vrnitev. Vlogo za vizum potrebno izpolniti v elektronski obliki (obrazec vloge (DS 160) je dosegljiv na spletni strani Veleposlaništva ZDA v Ljubljani .

V spornih skrbniških primerih se priporoča, da imajo otroci, ki potujejo v spremstvu enega starša, overjeno dovoljenje drugega starša.

Veleposlaništvo Združenih držav Amerike
Prešernova cesta 31
SI-1000 Ljubljana
Slovenija
T: (+) 386 1 200 55 00
F: (+) 386 1 200 55 55
WWW:  https://si.usembassy.gov/
Nj. eksc. gospod Brent Robert Hartley, veleposlanik

Nazaj na novice